Sünnet Öncesi ve Sonrası Bunları Yapın
Musevi ve İslamiyet dinine mensup insanlarda inanışları gereği erkek çocuğun sünnet olması bir vazife olarak görülmektedir. Bazı araştırmalarda cinsel organ üzerindeki derinin kesilmesi cinsel yolla bulaşabilecek rahatsızlıkları engellediği sonucuna varılmıştır.
Tıbbi Açıdan Sünnet Olmanın Yararları
Araştırmalarda penis kanserinin sünnet yaptırılan toplumlarda diğer toplumlara göre daha az rastlandığı bulunmuştur. Sünnet olan erkeklerin eşleriyle cinsel birliktelikleri neticesinde sünnet derisi içerisinde HPV virüsü yerleşme ortamı bulunmayacağından eşinin rahim ağzı kanserine yakalanma riskini azalttığı tespit edilmiştir.
Yeni doğan bebeklerde doğuştan idrar yolları enfeksiyonu sorunları varsa ya da idrar kanallarının alt ucu dar olan erkek bebeklerin sünnet yaptırılması oluşabilecek enfeksiyon oranını azaltacaktır. Erkek çocuğun cinsel organının uç kısmında, delik çevresinde kronik ve enfeksiyonal rahatsızlıkların oluşumu engeller.
Sünnet Öncesi Yapılması Gerekenler
sünnet sonrasında olası ağrı durumu göze alınarak sünnet kıyafetleri seçimi sünnet öncesi yapılabilie. Sünnet operasyonu yaptırılacak erkek çocukların yaş grupları hakkında pedagoglar ya da çocuk psikologları küçük yaşlardaki çocukların sünnet yaptırılmasının psikolojik açıdan uygun görmüyorlar. Ancak yapılan uygulamalarda yaşı büyük çocukların yaşı küçük çocuklara göre sünnet sırasında ve sonrasında daha fazla sorun çıkardıkları görülmektedir.
Sünnet olacak tüm çocuklara sünnete başlanmadan önce sakinleştirici şurup ya da enjeksiyon yapılarak uygulamaya başlanmalıdır. Bu işlemle çocukların psikolojik yönden olumsuz etkilenmeleri engellenmiş olur. Sünnet öncesinde genel anestezi, bölgesel anestezi ya da sakinleştirici verilerek operasyon yapılır.
Sünnet operasyonunun hastane ortamında ya da hijyenik ortamlarda yapılmalıdır. Ameliyatı yapacak kişinin alanında uzman olması gerekir. Sağlıklı olan bebeklerde sünnet yaşı, yeni doğan dönemde yapılmasında bir sakınca yoktur. Ancak erkek çocuğun pipisinde anomali olanların 2 yaşından sonra sünnet olmaları önerilmektedir. Sünnet öncesinde cerrahi işlemi yapacak uzmanla görüşülmesi, doğru ve net bilgilendirmelerin alınması aile ve çocuğun endişelerini ortadan kaldıracaktır.
Sünnet Sonrası Yapılması Gerekenler
Sünnet operasyonu sonrasında lokal bakım yapılır ve ağrılara karşı ağrı kesici uygulaması yapılır. Tekniğine uygun ve hijyenik ortamda yapılan sünnet yapıldıktan 1 gün geçtikten sonra banyo yaptırılabilir. 1 hafta geçtikten sonra günlük aktivitelerin yapılmasında bir sakınca görülmemektedir.
Bebeklerde, temel temizlik yapılmak şartıyla bezleri bağlanabilir, banyo yaptırılabilir. Operasyon sonrası sarılan sargının çocuğun ilk idrarını yapmasından sonra atılmalıdır. İşlem Yapılan bölge kurumadan sünnet külotu kullanılmamalı, aksi takdirde nemden dolayı iltihaplanma görülme olasılığı bulunacaktır. Kısmen kanama görülebilmektedir, ancak bu telaşlanılacak bir durum değildir. Kanama damla damla devamlı olarak ilk yarım saat içinde kesilmeden akmaya devam ediyorsa vakit geçirmeden uzmana götürülmelidir. Penisten sarı renkte bir sıvı akabilmektedir bu durum telaşlanılacak bir durum değildir.