0212 438 35 44   0535 062 76 93
  0535 062 76 93

İslamiyet’te Sünnet Yaşı

İslamiyet’te Sünnet Yaşı

İslamiyet’i kabul eden yani Müslüman olan her erkek sünnet olmak zorundadır. Sünnet Peygamber efendimiz tarafından da fıtrat olan 5 konudan biri olduğunu dile getirmiş. Zaten sünnet peygamber geleneği olarak bilinmektedir.

İslamiyet’te Sünnet Yaşı Nedir?

Dinimizde sünnet için kesin bir yaş aralığı verilmez ancak Müslüman olan her aile erkek çocuklarını buluğ çağına gelmeden sünnet ettirmesi gerekmektedir. Tabi ki bu zorunlu değildir. Daha ileri yaşlarda da sünnet yapılabilir.

Aslında dinimizde de tıbbi olarak da ortalama aynı zamanlar işaret edilmektedir. Dinimiz gereği erkek çocukları buluğ çağına gelmeden sünnet edilmeli denilmektedir. Diğer taraftan uzmanlarda çocuğunuzu doğduğundan itibaren üç yaşına kadar sünnet ettirmez iseniz mutlaka 7 yedi yaşının beklenmesi gerektiğini söylemektedir.

Bunun nedeni ise çocuk üç yaşına kadar etrafında olup biteni anlamaz. Bu süre zarfında kendini tanıma doğal çevreyi keşfetme sürecindedir. Üç yaşından sonra ise hayatın olağan akışını keşfedecek fakat bunlara anlamlar yükleyemeyecektir. Bu nedenle üç yaşından yapılan sünnet çocuk için travmatik bir durumla sonuçlanabilir. Çocuk psikolojik açıdan etkilenir.

Yedi yaşından sonra ise durumu kavrayacak yaşa gelmiş olacaktır. Bunun erkekler için gerekli bir süreç olduğunu daha kolay kabul edecektir. Hatta erkek olmak için bunun yapılması gerektiği bilincine kavuşacaktır.

Sünnet Hangi Mevsimde Yapılmalı?

Sünnetin yapılması için de belirli bir mevsim tercih edilmez. Ancak yedi yaş ve üzerinde yapılan sünnetler için genellikle yaz dönemi tercih edilir. Bunun sebebi ne İslamiyet ile ne de tıptır. Aileler yaz dönemi fazla sünnet olduğunu hatta bunu eğlence, şenlikler ile süsledikleri için çocukların daha kolay ikna olacağını düşünmektedir. yaz aylarında yapılan sünnetlerde sünnet kıyafetleri daha rahat giyilmektedir.

Doğar Doğmaz Sünnet Yaptırmak Zararlı Mı?

Çocuk doğar doğmaz sünnet olabilir tabi ki ancak uzmanlar genellikle 1 gün beklemeyi tercih eder. Bunun sebebi ise bebeğin dışarıya uyumu, sarılık ve başka rahatsızlıklarının olup olmadığını gözlemlemektir. Bu yüzden 1-28 gün içinde sünnet yapmayı uygun bulmaktadırlar. Bu zaman aralığı aileler açısından da avantajlıdır. Bebek sürekli uyku durumunda olduğundan pek fazla acı hissetmeyecek, rahatsız olmayacaktır. Bu süreçte aileler bebeğin bakımını da rahatlıkla yapabileceklerdir.

Diğer bir açıdan ise Peygamber efendimiz torunları Hz Hasan ve Hz Hüseyin’i doğumlarının yedinci gününde sünnet ettirmiştir.

Çocukların Korkuları Nasıl Geçer?

Bebekken sünnet edilince bunun pek bir önemi kalmaz çünkü zaten doktorlar anestezi kullandıkları için bunun farkına bile varmazlar. Ancak yedi yaş ve sonrasında çocuklar bunun bilincinde olduğundan korkuları daha fazla olmaktadır. Bunun için çocuklara eski zamanlar kalan şakalar yapılmamalı, çocuklarla iletişim kurarken özenli olmalı ve kesmek, ameliyat olmak terimleri yerine özel bölgendeki fazla deri alınacak şeklinde telkinler yapılabilir.

Ayrıca sünnet için ev ortamları tercih edilse de hijyen açısından kesinlikle hastaneler tercih edilmelidir. Oluşabilecek herhangi bir komplikasyon ya da enfeksiyon riskine karşı steril ortamda uzman kişiler tarafından yapılması çok daha iyi olacaktır.

Herhangi bir eğlence düzenlenecekse bu eğlence çocuğunuzu sünnet ettirmeden önce ya da sünnetten birkaç gün önce yapılması daha doğru olacaktır. Çocuk sünnetten çıkıp o ortama girdiğinde rahatça dinlenemeyecek, etrafında oluşan fazla ilgiden rahatsız olacaktır.

şehzade sünnet kıyafetlerisünnet elbisesi

Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
Kategoriler
Bizden Haberler
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.