Sünnet Sonrası Depresyon Belirtileri

Sünnet Sonrası Depresyon Belirtileri

Sünnet çok eski zamanlardan beridir en sık yapılan cerrahi müdahalelerden biridir. Erkek çocuklarının penislerinin başında bulunan derinin işlem ile kesilmesi sonucu oluşmaktadır. Bu işlem basite alınmamalı ve doğru zamanda doğru bir cerrah tarafından yapılmalıdır. Aksi durumda çocukta ileri ki yaşamını da etkileyecek bazı psikolojik sorunlar oluşabilmektedir. Bu konuda çocuğunu sünnet ettirmek isteyen ebeveynler önce bir çocuk psikoloğuna danışmalı, görüşünü almalıdır.

 

Sünnet İçin En Uygun Yaş Nedir?

Sünnetin nasıl, ne şartlarda, kim tarafından yapıldığı kadar ne zaman yapıldığı da büyük önem taşımaktadır. Pek çok çocuk psikologu ve araştırma görevlisi sünnet için 4 ve 5. yaşları uygun bulmamaktadır. Cinsel gelişimin ve cinsel farkındalığın en üst seviyede olduğu 4 ve 5 yaş dönemi sünnet için uygun değildir. Bu yüzden sünnet için en uygun yaş aralığı 4 yaş öncesi veya 5 yaş sonrası dönemdir. Böylelikle çocuk cinsel farkındalık dönemini sorunsuz atlatmış olacağı için herhangi bir psikolojik etkiye maruz kalmayacaktır. Ancak sünnet konusunda çocuk psikolojisini etkileyen tek etken yaş değildir. Sünnet yapılırken ki ortam, yapan cerrahın ve ebeveynlerin çocuğa yaklaşımı da önemlidir. Bu konuda anne ve baba sünnet öncesi çocuk eğer anlayabilecek yaşta ise anlayacağı şekilde kısaca anlatmalı, yanında olduğunu hissettirmelidir. Yine sünnet operasyonu sonrasında da gerekli desteği ve bakımı sağlamalıdır. Dört ve beş yaş için Sünnet kıyafetleri bulmanız mümkündür.

 

Sünnet Depresyonunda Belirtiler

Sünnet operasyonu doğru zamanda, doğru kişi tarafından ve doğru bir ortamda yapılmazsa çocuk için travmatik sonuçlar doğurabilmektedir. Bu gibi durumlarda sünnet sonrası depresyon veya travma oluşumu meydana gelebilmektedir. Psikolojik olarak sünnetten etkilenen çocuk ile anne arasındaki bağ zayıflamaktadır. Çocuk anneye karşı güvensizlik hissetmektedir. Sünnet sonrası depresyona giren çocuklarda aynı zamanda kaygı bozukluğu, benlik zayıflaması, sosyal olarak kendini geri çekme, utangaçlık, donuklaşma, öfke, geceleri kabus görme gibi bazı sorunlar meydana gelmektedir. Bu durumda geç kalınmadan mutlaka bir çocuk psikoloğuna danışılmalı, gerekirse çocuk ile beraber gidilerek terapi alınmalıdır. Sünnetten psikolojik olarak etkilenen çocuklarda yaşanan bu davranış bozuklukları doğru yaklaşım ve gerekli psikolojik destek ile atlatılabilmektedir.


« Anasayfa