Yenidoğan Sünnetinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Yenidoğan Sünnetinde Nelere Dikkat Edilmeli?

 Sünnet, her erkek çocuğunun hayatı boyunca ister bebekken ister çocukken yaşayabileceği bir operasyondur. Geleneksel bir yönteme dayandırılan sünnet, sanıldığı üzere kültürden ziyade Müslümanlar için erkek çocuklarına yapılması faydalı olduğu bilinen bir yöntemdir.

Yenidoğan Sünneti

Yeni doğmuş olan bebekler için yapılan sünnet faaliyeti ebeveynler tarafından tedirginlikle karşılansa da sünnet operasyonun en sağlıklı olanı uzmanlara göre erken yapılandır. 1,5-5,5 yaşları arasında çocuğun cinsel kimliğinin yavaş yavaş belirlendiği bir yaş aralığı olması nedeniyle bu yaşlarda sünnet yapılmaması önerilmektedir. Bebeklik aşaması geçtikten sonra yapılan sünnet faaliyeti sonrası çocukta herhangi bir komplikasyon gelişebilir, ancak bu çocuğun kendisini hadım edilmeye çalışıldığı yönünde bir düşüncedir. Cinsel kimliği oturmaya başlayan bir çocuğun bu yöndeki anlayışı, ilerleyen yaşlarda kendi kimliğini kabullenmesi yönünde hatalar doğurabilir. Bu nedenle ebeveynler son dönemde çocuklarını erken yaşlarda sünnet ettirmeye gayret ettirmektedirler. Genellikle bebeğe moral olması için yapılan bir düğünle de çocuğa sünnet kıyafetleri giydirilir. Ebeveynler genellikle bebeklerin korkmaması ve ortamın gerginliğini azaltmak için bebek sünnet kıyafetleri tercih etmektedirler.

Sünnet Esnasında Nelere Dikkat Edilmeli?

Doğumdan itibaren ilk 18 ay içinde ve bebek beş kilo olana kadar yapılan sünnet operasyonunda bebek için anestezi yapılmaktadır. Ancak anestezi için bebeğin anne sütü ya da ek gıda almadan 4 saat boyunca aç kalması gerekmektedir. Bebeğin aç kalması, anestezinin uyuşturucu etkisini artırarak bebeğin operasyon sırasında acı duymamasını sağlar. Yenidoğan bebeklerinin sünnet faaliyeti sırasında plastik bir halk kullanılmaktadır. Bu halka, sünnet edilen bölgenin deri ile temasını azaltarak yara yerinin çabuk iyileşmesini sağlar ve herhangi bir komplikasyonun gerçekleşmesini önler. Hatta piyasada yaygın olarak bulunan sünnet kıyafeti bebeklerin bu ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde dizayn edilmektedir. Ancak bebek sünnet edilmeden önce meydana gelen bazı rahatsızlıklar bebeğin sünnetinin ertelenmesine neden olabilir. Yenidoğanda sarılık görülmesi bunlardan biridir.

Sünnet Sonrası Bebekler Nasıl Giydirilmelidir?

Bebeğin sünnet edilmesinden sonra halk arasında yaygın olarak sünnet düğünü yapılmaktadır. Ebeveynlerçocuklarının moral ve özgüvenlerinin artması için bu düğünlerde şehzade sünnet kıyafetleri tercih etmektedir. Düğün sırasında düğüne davet edilenlere sünnet şekerleri denilen, küçük mavi ve süslü şekerlemeler verilir. Ancak tüm bunların yanında operasyonu geçirmiş olan çocuklar için rahat kıyafetler giydirilmeli, sünnet edilen bölge fazla temastan korunmalıdır.

« Anasayfa