Sünnet Kına Malzemeleri

Sünnet Kına Malzemeleri

Ülkemizde sünnet eskilerden gelen önemli bir gelenek olup ailedeki erkek evladın ergenlik çağına girmeden sünnet edilmesi İslam dini gereklerindedir. Bu nedenle ergenliğe girmeden sünnet olan bu çocuklara geleneklere göre maddi durumu iyi olan aileler bir de sünnet düğünü denilen organizasyonu gerçekleştirirler. Bu bağlamda geleneğin kendi içinde başlıca getirdiği kurallarda vardır. Bunlardan biri de sünnet olan çocuğun kıyafetidir. Sünnet Kıyafetleri bu düğünler için çok önemli kıyafetlerdir, sünnet düğünlerinin olmazsa olmazıdır. Sünnet kıyafetlerini iki gruba ayırabiliriz. Bunlar pelerinli ve kaftan olarak ayrılabilir. Bununla beraber Sünnet kına malzemeleri içinde organizasyonda en gerekli olacak şey kınadır. Kına sünnet olan çocuğun eline yakılır.

Sünnet Törenlerinde Olmazsa Olmazlar

Sünnet kına malzemeleri organizasyonu için olmazsa olmazlar listesine öncelikle sünneti olan çocuğun evinin kapısına bir kapı süsü, sünnet sepeti mutlaka olmalıdır. Bunun yanında davetlilerin yardımları için takı yastığı ve sünnet sandığı, sonra anı olarak okunmak için ise her gelen davetlinin bir not bıraktığı anı defteri ve tabii ki en önemlisi sünnet yatağı gerekir.

Sünnet Kıyafetlerinde Farklı Modeller

Sünnet kına malzemeleri arasında tabii ki sünnet kıyafetleri de yer alır. Bu kıyafetler Osmanlı padişahlarının kıyafetlerine benzemesiyle ihtişamlı gözüken bir kıyafettir. Bu kıyafetler de pelerinli sünnet kıyafeti gibi bazı parçalardan oluşur. Bu parçalar ise kaftan şapkası, kaftan kuşağı, çarık, kaftan gömleği ve hançerdir. Tercihe göre bu kıyafetlere yelekte eklenebilir. Bu kıyafetlerinde farklı renklerini bulmak mümkündür. Ergenlik çağına gelmemiş evladına sünnet düğününde kaftan giydiren aileler genel çocuklarını kaftanın içinde at üstünde görmek ve ister.  Diğer bir sünnet kıyafet tarzı ise Pelerinli sünnet kıyafeti 10 parçadan oluşmaktadır. Bunlar; Pelerin, kuşak, şapka, pantolon, yelek, gömlek, maşallah yazısı, kemer, asa ve papyondan meydana gelerek sünnet kıyafetleri modelini yansıtarak parçalardan bir bütünü oluşturan bu kıyafetin altına uygun olacak şekilde güzel bir ayakkabı ya da kombine uygun olacak şekilde çarık seçilerek kombin tamamlanmış olur. Geleneklere göre bu kombinin içindeki en önemli parçalar başa giyilen şapka ve ‘’Maşallah’’ yazısıdır. Bu önemli iki parça pelerinli sünnet kıyafetinin olmazsa olmaz parçalarındandır. Pelerinli sünnet kıyafetinin başka bir özelliği ise pelerinine işlenen desenler ve bu desenler üzerine döşenen yıldız, boncuk gibi aksesuarlar pelerinli sünnet kıyafetlerine ayrı bir hava katmaktadır.

« Anasayfa